wtorek, 20 marca 2012

Dobre Praktyki - część 2 Dobra Praktyka Higieniczna

GHP - Good Hygiene Practice - Dobra Praktyka Higieniczna - działania, które muszą być podjęte i warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności


Wymogi Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) określane są często Programami Stanowiącymi Warunki Wstępne :





Obejmują one:
  • Lokalizację, otoczenie zakładu i infrastrukturę zakładu;
  • Obiekty zakładu i ich układ funkcjonalny;
  • Maszyny i urządzenia;
  • Procesy mycia i dezynfekcji;
  • Zaopatrzenie w wodę;
  • Kontrolę odpadów;
  • Zabezpieczenie przed szkodnikami i kontrole w tym zakresie;
  • Szkolenie personelu;
  • Higienę personelu;
  • Magazynowanie żywności;
  • Transport wewnętrzny;
  • Prowadzenie dokumentacji i zapisów z zakresu (GHP);

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz