sobota, 15 września 2012

Zatrucia pokarmowe.

Zatrucia pokarmowe *:
  • pestycydami, toksynami bakterii (gronkowców, paciorkowców, bakterii z grupy Salmonella);
Źródła zatrucia : pryskane owoce, nieświeże ryby, mięso, majonez, lody, kremy, ciasta;
Objawy zatrucia: bóle głowy o charakterze tętnienia, ból brzucha, biegunki, gorączka, nudności i wymioty;
Pierwsza pomoc: woda z sokiem malinowym, lekko słona woda w celu wywołania wymiotów, woda z węglem lekarskim (podawać łyżeczką), okład na głowę w przypadku gorączki, wezwanie pomocy lekarskiej.
  • grzybami
Źródła zatrucia: sromotnik czerwony, sromotnik cytrynowy;
Objawy zatrucia: (zależne od rodzaju i ilości spożytego grzyba) bóle brzucha, zaczerwienienie twarzy, ślinotok, niepokój psychiczny, postępująca niewydolność nerek, zgon;
Pierwsza pomoc: wywołanie wymiotów (zabezpieczyć treść wymiotów i resztki spożywanych pokarmów do badania), woda z węglem lekarskim, natychmiastowe wezwanie pomocy lekarskiej.
  • wilczą jagodą/ pokrzykiem
Źródła zatrucia: owoce wilczej jagody, dawka śmiertelna dla dziecka: siedem jagód
dla dorosłego: dwadzieścia jagód;
Objawy zatrucia: zaczerwienienie twarzy, uczucie suchości w ustach, szerokie źrenice, przyspieszenie akcji serca, wysoka gorączka (40oC), zaburzenia widzenia i słuchu, niepokój, utrata przytomności, śpiączka;
Pierwsza pomoc: wywołanie wymiotów, podanie mocnej herbaty, woda z węglem lekarskim, okład na głowę w przypadku gorączki, natychmiastowe wezwanie pomocy lekarskiej.
  • jadem kiełbasianym
Źródła zatrucia: nieświeże konserwy (z wybrzuszonym denkiem)mięsne, jarzynowe, rybne, dawka śmiertelna: 0,01ml;
Objawy zatrucia: (średnio po 24h od spożycia) bóle głowy i zawroty głowy, postępujące osłabienie, zaburzenia widzenia, wzdęcie brzucha, zaparcia, zatrzymanie oddawania moczu, brak perystaltyki, porażenie mięśni oddechowych;
Pierwsza pomoc: natychmiastowe wezwanie pomocy lekarskiej, zabezpieczenie treści wymiotów i resztek pokarmowych;
  • toksynami roślinnymi
Źródła zatrucia: liście lub owoce jemioły, cisu, gwiazdy betlejemskiej, tui, oleandra;
Objawy zatrucia: zaburzenia widzenia i słuchu, halucynacje słuchowe i wzrokowe, zaburzenia oddechowe, utrata przytomności;
Pierwsza pomoc: sprowokowanie wymiotów, zabezpieczenie oddechu i dopływu świeżego powietrza, wezwanie pomocy lekarskiej.
  • detergentami
Źródła zatrucia: środki czystości, środki piorące;
Objawy zatrucia: ból gardła, bolesne przełykanie, uczucie szczypania i pieczenia w gardle i przełyku, ślinotok;
Pierwsza pomoc: usunięcie resztek substancji trującej z jamy ustnej, płukanie jamy ustnej, podanie niewielkiej ilość płynów do picia, wezwanie pomocy lekarskiej. UWAGA: nie prowokować wymiotów!
  • stężonymi kwasami lub zasadami
Źródła zatrucia: niezabezpieczone kwasy i zasady z akumulatorów, kwasy stosowane do odrdzewiania, zasady stosowane do usuwania powłok lakierniczych
Objawy zatrucia: oparzenia jamy ustnej, oparzenia przełyku i żołądka, ból i pieczenie w obrębie ust i dalszych części układu pokarmowego, uczucie lęku, pobudzenie psychoruchowe.
Pierwsza pomoc: przy spożyciu kwasów: podanie wody z białkiem kurzym, mleka lub samej wody, szybki transport do szpitala;
przy spożyciu zasad: podanie wody z kwaskiem cytrynowym, szybki transport do szpitala.
 Zatrucie tlenkiem węgla
CO- bezwonny i bezbarwny gaz powstający w wyniku niecałkowitego spalania węgla i gazu ziemnego np. w piecach kaflowych wchodzący również w skład spalin samochodowych;
Źródła zatrucia: wadliwe piece kaflowe i instalacje gazowe, spaliny samochodowe nagromadzone w zamkniętym garażu;
Objawy zatrucia: senność, brak reakcji na zagrożenie, zaburzenia widzenia i słuchu, bóle głowy, zawroty głowy, uczucie duszności, drgawki, zgon;
Pierwsza pomoc: odcięcie dopływu gazu i zapewnienie dopływu świeżego powietrza i swobodnego oddychania, ocena funkcji życiowych i w razie konieczności przeprowadzenie akcji reanimacyjnej, ułożenie nieprzytomnego w pozycji bocznej ustalonej, natychmiastowe wezwanie pomocy lekarskiej. UWAGA: nie włączać światła ani nie dzwonić dzwonkiem u drzwi, jeśli czujemy ulatniający się gaz!
* tekst z ''www.bryk.pl''

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz