DEFINICJE
Kontrolować/nadzorować (czasownik): Podejmowanie wszystkich koniecznych działań na rzecz zapewnienia i utrzymania zgodności z kryteriami ustalonymi w planie HACCP.
Kontrola/nadzór (rzeczownik): Ustalanie, w jakim stopniu przestrzegane są właściwe procedury i w jakim stopniu spełniane są dane kryteria.
Środek kontroli: Każde działanie i działalność, która może być wykorzystana do zapobiegania lub eliminowania zagrożenia bezpieczeństwa żywności lub jego redukcji do poziomu akceptowalnego.
Działanie korygujące: Każde działanie podejmowane w wypadku, gdy wyniki monitoringu w KPK wskazują na utratę kontroli.
Krytyczny Punkt Kontroli - (CCP ): Miejsce, w którym może być zastosowana kontrola, która jest niezbędna z punktu widzenia zapobiegania lub eliminacji zagrożenia bezpieczeństwa żywności lub redukcji tego zagrożenia do poziomu akceptowalnego.
Graniczna Wartość Krytyczna : Kryterium, które oddziela poziom akceptowalny od nieakceptowalnego.
Odchylenie: Brak osiągnięcia granicznej wartości krytycznej.
Przebieg Procesu Technologicznego: Systematyczne przedstawienie sekwencji etapów lub operacji stosowanych w produkcji lub przetwarzaniu określonej partii żywności.
HACCP: System pozwalający na identyfikację, ocenę i kontrolę zagrożeń, które są istotne dla bezpieczeństwa żywności.
Zagrożenie: Czynnik biologiczny, chemiczny, fizyczny lub warunek, stanowiący potencjalną przyczynę ujemnego wpływu na zdrowie.
Analiza Zagrożeń: Proces zbierania i oceniania informacji dotyczących zagrożeń prowadzących do ich powstania, który ze względu na swoje istotne znaczenie dla bezpieczeństwa żywności powinien być uwzględniany w planie HACCP.
Monitoring: Prowadzenie w zaplanowanej kolejności obserwacji lub pomiarów parametrów kontrolnych, celem określenia czy KPK znajduje się pod nadzorem.
Etap: Punkt, procedura, operacja lub stadium w łańcuchu żywności, łącznie z surowcem, od produkcji początkowej do ostatecznej konsumpcji.
Walidacja: Uzyskiwanie dowodu na to, że elementy ujęte w planie HACCP są skuteczne.
Weryfikacja: Stosowanie dodatkowych, ujętych w monitoringu metod, procedur, badań i innych ocen, w celu określenia zgodności z planem HACCP.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz