czwartek, 16 sierpnia 2012

Smaczne pestki dyni dla przedszkolaków:)

Przedszkolaczki bardzo lubią podjadać pestki dyni, polecam serdecznie aby dodać je do przedszkolnych jadłospisów.

Zalety pestek dyni *:
Pestki dyni składają się w dużej części ze zdrowego tłuszczu. Kwasy tłuszczowe w nich zawarte to w większości kwasy wielokrotnie nienasycone. Są one niezbędnym dla organizmu elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Kwasy tłuszczowe, wśród których jest kwas linolowy i oleinowy, a także palmitynowy, spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji w ludzkim ciele.

Pestki dyni zawierają mnóstwo niezbędnych dla nas witamin i minerałów
Witaminy:

wit. E – antyoksydant, bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wykorzystywana jest też do leczenia męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca.

wit. B1 - odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów. Niedobór jest bardzo niebezpieczny, może powodować zaburzenia centralnego układu nerwowego, niewydolność krążenia i układu pokarmowego.

wit. B2 - bierze udział w procesach utleniania i redukcji, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowymnkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów, odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.

wit. B6 - bierze udział w przemianie aminokwasów, ułatwia ich rozkład, przemianę tłuszczów i węglowodanów, umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny, uczestniczy w powstawaniu prostaglandyn, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków, wspomaga leczenie nerek, zmniejsza nadmierne wydalanie kwasu szczawiowego z moczem, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, pomaga zwalczać ból i zesztywnienia nadgarstka i dłoni, łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, a więc depresji, drażliwości, bolesności piersi, bólu głowy.

wit. A - zapewnienie normalnego wzrostu kości i zębów przez regulację aktywności komórek tkanki kostnej, regulacja wzrostu i funkcjonowania tkanki nabłonkowej, bierze udział w procesie widzenia i umożliwia rozróżnianie barw, chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.

wit. C - wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu, ułatwia gojenie się ran, złamań, hamuje tworzenie się sińców, powstawania krwotoków, krwawień dziąseł, podnosi odporność na zakażenia, uszkodzenia oraz na choroby, szczególnie w okresach przeciążenia fizycznego, skraca czas trwania zakażenia itd. Bierze także udział w przemianach tyrozyny, syntezie steroidów nadnerczowych. Witamina C ma wpływ na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórce.

wit. D - układ kostny - wpływ na metabolizm kości, ma korzystny wpływ na system nerwowy i mięśniowy, ma działanie immunomodulujące i pośrednio przeciwbakteryjne,  wspomaga komórki szpiku kostnego spełniające funkcje obronne, ma działanie antyproliferacyjne i zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych.

Ponadto pestki zawierają beta-karoten, potas, selen i cynk.
* artykuł z portalu www.aktywni.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz