Zagrożenia chemiczne:- Metale szkodliwe dla zdrowia (rtęć, ołów, kadm,arsen);
- Azotyny, azotany, nitrozoaminy(środki ochrony roślin);
- Substancje migrujące z tworzyw sztucznych i innych
opakowań ( polimery - atest PZH);- Środki utrzymania czystości( detergenty);
- Pozostałości antybiotyków( pasze i zwierzęta);
- Naturalne toksyny wytwarzane przez pleśnie
( aflatoksyna - orzeszki ziemne, ochratoksyna - zboża). Zagrożenia fizyczne:
- Związane z obecnością ciał obcych;
- Pestki, ości, piasek, szkło, sznurek, opiłki metalu itp.
- Źródło: ludzie, sprzęt, materiały, gryzonie itp.- Mikroflora chorobotwórcza- zatrucia pokarmowe;
- Mikroflora powodująca psucie żywności;
- Patogeny i toksyny (patulina - Penicillium expansum).
- Szkodniki zbóż: kl. Zygomycetes
- Szkodniki owoców i warzyw: kl. Deuteromycetes.
Zagrożenia przedstawiamy w dokumencie analiza zagrożeń. Przykład :
Nazwa procesu produkcji:
| Wytwarzanie dań gastronomicznych | ||||||||||||
Lp.
|
Etap procesu
|
Zagrożenie
|
Źródło zagrożenia (Przyczyna).
Ocena zagrożenia.
|
Podjęte środki kontroli w celu zapobieżenia istotnego zagrożenia
|
Priorytet
|
Drzewo decyzyjne
Pytanie: | CCP/CP | ||||||
Częstotliwość występowania (A)
|
Wskaźnik priorytetu
(B)
|
Priorytet (P)
|
1
|
2
|
3
|
4
|
1a
| ||||||
PRZYJĘCIE SUROWCA I MATERIAŁÓW
Mąka
| Fizyczne: Owady, ślady szkodników, sznurki, elementy metalowe |
Wada na etapie produkcji, niewłaściwe przechowywanie u producenta, niewłaściwe warunki transportu
|
Kwalifikacja dostawców
|
1
|
2
|
2
| |||||||
Chemiczne: Pestycydy, Mykotoksyny (Trichothecenes, Ochratoxin A, Ergot alakloids) |
Mykotoksyny powstałe w wyniku skażenia pleśniami – nieodpowiednie warunki przechowywania oraz pestycydy wprowadzone na etapie uprawy pszenicy i podczas zwalczania szkodników
|
Kontrola przyjęcia dostawy. Sprawdzony, kwalifikowany dostawca. Odmowa przyjęcia surowca uszkodzonego o złej jakości lub niewłaściwie przewożonego.
|
1
|
2
|
2
| ||||||||
Biologiczne: B. cereus, Salmonella, Pleśnie, | Wada na etapie produkcji, niewłaściwe przechowywanie u producenta, niewłaściwe warunki transportu |
Kontrola przyjęcia dostawy. Sprawdzony, kwalifikowany dostawca
Szkolenie pracowników Odmowa przyjęcia surowca uszkodzonego o złej jakości lub niewłaściwie przewożonego.
|
1
|
2
|
2
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz