niedziela, 5 kwietnia 2015

Opis alergenów jadłospisach.

Produkty będące alergenami według Załącznika do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 maja 2008 r. (poz. 595)
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne / orzeszki arachidowe i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzech pistacjowy (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne. Od grudnia 2014 obowiązuje zasada opisywania alergenów w jadłospisach.
Są dwa sposoby opisów : 1. http://babelecke.tet.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=104&Itemid=100&lang=pl, czyli podanie numerów w jadłospisie wraz z opisem znaczenia każdego z numeru w postaci załącznika. 2. http://przedszkole1zamosc.pl/jadlospis/, czyli opis jest już w treści jadłospisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz