niedziela, 26 kwietnia 2015

Bakłażan - zalety.

Bakłażan – właściwości odżywcze :
Zaletą bakłażana jest niskokaloryczność, w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal.
W 90% zbudowany jest z wody, a tylko 2% to cukry. Zjadając oberżynę dostarczymy organizmowi potasu, wapnia i magnezu. To także dobre źródło błonnika. W 100 gramach bakłażana będzie go dwukrotnie więcej niż w jabłku czy brzoskwini.
Witaminy C, A i witaminy z grupy B warzywo zawiera w znikomych ilościach.
Działanie zdrowotne :
Ma właściwości detoksykacyjne i polecany jest przy kuracji antybiotykowej;
Zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe;
Poprawia przemianę materii;
Zapobiega chorobom układu krążenia;
Obniża poziom cholesterolu.
Duża zawartość błonnika w bakłażanach ma podwójne znaczenie dla zdrowia. Z jednej strony nagłe dostarczenie dużej ilości błonnika może wywołać wzdęcia i ból brzucha. Z drugiej - błonnik zatrzyma proces biosyntezy cholesterolu w wątrobie, obniżając jego poziom. Z tego względu kucharze chętnie podają bakłażany razem z tłustym mięsem, np. z baraniną, bez obaw o podwyższenie poziomu cholesterolu w organizmie. A im mniej cholesterolu, tym mniejsze ryzyko miażdżycy.
Fioletowa skórka bakłażana działa antyrakowo.
W skórce bakłażana zawarte są związki fenolowe, poprawiające funkcjonowanie organizmu.
Wśród tych związków znajdują się m.in. antocyjany, które działają silnie antyutleniająco i odpowiadają za fioletowo-granatowy kolor skórki.
Działanie antyrakowe oberżyny potwierdzili naukowcy, wyodrębniając nasuninę. Badania wykazują, że związek ten ogranicza angiogenezę, czyli proces związany z rozwojem komórek rakowych.
Kto powinien wyeliminować bakłażany z diety?
Pamiętając o tym, że oberżyny są ciężkostrawne, nie powinno się podawać ich: dzieciom, kobietom w ciąży, osobom chorym na reumatyzm, podagrę, mającym problemy z nerkami, i z układem pokarmowym. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/baklazan-wlasciwosci-zdrowotne-i-odzywcze-oberzyny_41782.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz