niedziela, 26 kwietnia 2015

Ciasto ze szpinaku, polecam :))

Ciasto ze szpinakiem "leśny mech"
Zielone ciasto przekładane kremem śmietankowym, pyszne, wilgotne, bardzo podzielne. W składzie ciasta jest szpinak lecz jego smaku i zapachu w ogóle nie czuć. Przepis znalazłam tutaj. W oryginale był granat u mnie w lecie granaty nie rosną, więc mamy jagódki. Polecam!
Składniki na tortownicę 23cm:
1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (450g)
1 ⅓ szkl cukru
3 jajka
1 szkl oleju ( w oryginale było 1⅓)
2 szkl mąki krupczatki (można dodać tortowej lecz krupczatka powoduje że ciasto jest bardziej sypkie)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200ml śmietany 30-36%
1 serek mascarpone (250g)
1 czubata łyżka cukru pudru (do kremu)
owoce do ozdoby (jagody, granat, truskawki, wiśnie, winogrona)
Przygotowanie: szpinak rozmrażamy, odsączamy na sitki, resztę wody odciskamy w rękach. W misce ucieramy mikserem jajka z cukrem, wlewamy olej dalej miksując, następnie mąkę i proszek do pieczenia miksujemy do połączenia składników. Dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ciasto do formy (na dno położyłam papier do pieczenia). Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach (grzałka góra dół), po upieczeniu należy sprawdzić patyczkiem czy upieczone jak nie to jeszcze podpiec kilka minut. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch, kruszymy na mniejsze kawałki (najpierw skruszyłam tą cześć nie przypieczoną, a na osobnym talerzyku przypieczoną, którą wyłożyłam jako pierwszą na krem, a potem tą "ładniejszą").
W misce ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i serek mascarpone, mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na placek, na wierzch wysypujemy pokruszone ciasto i owoce. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2h. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz