piątek, 22 maja 2015

Dlaczego warto jeść szparagi?

Największą ich zaletą jest to, że są niskokaloryczne, a przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Są cennym źródłem witamin C, K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. W zielonych szparagach jest dość dużo witaminy A. Szparagi są warzywami delikatnymi i lekkostrawnymi – nie obciążają nerek ani wątroby. Ze względu na swój charakterystyczny kształt, są uważane za naturalne afrodyzjaki.
Zdrowotne właściwości szparagów:
szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych,
szparagi, dzięki zawartości błonnika, poprawiają pracę układu pokarmowego,
szparagami mogą się objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu,
szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne, dlatego w dietach oczyszczających, np. diecie cytrusowej, zaleca się picie wody,
szparagi zawierają związki purynowe, których nie powinny zażywać osoby z dną moczanową i dolegliwościami nerek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz