niedziela, 29 marca 2015

Co dziecko zje-wstępna lista dozwolonych produktów w sklepikach szkolnych.

Produkty spożywcze w sklepiku szkolnym powinny być oferowane w małych, jednorazowych porcjach i opakowaniach. Jeżeli zachodzi taka potrzeba (np. w przypadku jogurtów, sałatek owocowych) powinny być również dołączane do nich sztućce jednorazowe.
PRODUKTY ŚNIADANIOWE
Kanapki na bazie pieczywa typu graham, razowego lub mieszanego – chleb, bułki z dodatkiem: - masła lub margaryn miękkich wysokiej jakości (kubkowe, nie polecane masło roślinne) - chudych wędlin (wysokiej jakości), chudego pieczone mięsa - serów podpuszczkowych (żółte), twarogowych (białe) - ryb np. ryba wędzona, pasta rybna - jaj lub pasty jajecznej - warzyw (np. sałata, kapusta pekińska, papryka, pomidor, ogórek) - owoców (np. pomarańcza)
Produkty mleczne: - sery i serki (naturalne i smakowe) - desery mleczne - jogurty z dodatkiem musli lub owoców (do jedzenia łyżeczką) - koktajle mleczne z owocami lub warzywami
Bułki i bułeczki: - bez nadzienia - z nadzieniem na słodko (np. serowym, owocowym) - z farszem na słono (np. mięsnym, warzywnym)
NAPOJE Naturalne wody mineralne i wody źródlane
Soki w małych opakowaniach: - owocowe (zawierające tylko naturalnie występujące cukry) - warzywne (zawierające tylko naturalnie występujący sód) - owocowo-warzywne
Napoje mleczne naturalne i smakowe (np. owocowe) w małych opakowaniach: - mleko - jogurt - kefir - maślanka
PRZEKĄSKI - Owoce świeże (umyte i przygotowane do bezpośredniego spożycia) np. jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, banany, brzoskwinie, morele, nektarynki itp. - Owoce suszone – np. jabłka, banany, morele, śliwki, rodzynki (w małych opakowaniach) - Musy owocowe - Warzywa świeże (przygotowane do bezpośredniego spożycia) np. marchewka, papryka, ogórek, rzodkiewka - Warzywa suszone (np. plasterki pomidorów, buraków) - Suchary smakowe, wafle ryżowe, kukurydziane bez dodatku soli, cukru, substancji dodatkowych - Różne gatunki orzechów najlepiej niesolonych, nasiona (np. słonecznika, dyni – w małych opakowaniach, przeznaczone do bezpośredniego spożycia) - Batony i ciasteczka zbożowe (zawierające ziarna zbóż, płatki, orzechy, migdały, owoce).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz