niedziela, 29 marca 2015
Co dziecko zje-wstępna lista dozwolonych produktów w sklepikach szkolnych.
Produkty spożywcze w sklepiku szkolnym powinny być oferowane w małych, jednorazowych porcjach i opakowaniach. Jeżeli zachodzi taka potrzeba (np. w przypadku jogurtów, sałatek owocowych) powinny być również dołączane do nich sztućce jednorazowe.
PRODUKTY ŚNIADANIOWE
Kanapki na bazie pieczywa typu graham, razowego lub mieszanego – chleb, bułki z dodatkiem:
- masła lub margaryn miękkich wysokiej jakości (kubkowe, nie polecane masło roślinne)
- chudych wędlin (wysokiej jakości), chudego pieczone mięsa
- serów podpuszczkowych (żółte), twarogowych (białe)
- ryb np. ryba wędzona, pasta rybna
- jaj lub pasty jajecznej
- warzyw (np. sałata, kapusta pekińska, papryka, pomidor, ogórek)
- owoców (np. pomarańcza)
Produkty mleczne:
- sery i serki (naturalne i smakowe)
- desery mleczne
- jogurty z dodatkiem musli lub owoców (do jedzenia łyżeczką)
- koktajle mleczne z owocami lub warzywami
Bułki i bułeczki:
- bez nadzienia
- z nadzieniem na słodko (np. serowym, owocowym)
- z farszem na słono (np. mięsnym, warzywnym)
NAPOJE
Naturalne wody mineralne i wody źródlane
Soki w małych opakowaniach:
- owocowe (zawierające tylko naturalnie występujące cukry)
- warzywne (zawierające tylko naturalnie występujący sód)
- owocowo-warzywne
Napoje mleczne naturalne i smakowe (np. owocowe) w małych opakowaniach:
- mleko
- jogurt
- kefir
- maślanka
PRZEKĄSKI
- Owoce świeże (umyte i przygotowane do bezpośredniego spożycia) np. jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, banany, brzoskwinie, morele, nektarynki itp.
- Owoce suszone – np. jabłka, banany, morele, śliwki, rodzynki (w małych opakowaniach)
- Musy owocowe
- Warzywa świeże (przygotowane do bezpośredniego spożycia) np. marchewka, papryka, ogórek, rzodkiewka
- Warzywa suszone (np. plasterki pomidorów, buraków)
- Suchary smakowe, wafle ryżowe, kukurydziane bez dodatku soli, cukru, substancji dodatkowych
- Różne gatunki orzechów najlepiej niesolonych, nasiona (np. słonecznika, dyni – w małych opakowaniach, przeznaczone do bezpośredniego spożycia)
- Batony i ciasteczka zbożowe (zawierające ziarna zbóż, płatki, orzechy, migdały, owoce).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz