niedziela, 1 marca 2015
Zioła -Kminek-zalety :)
Kminek zwyczajny jest podobny w swoim działaniu do takich ziół jak anyż oraz koper. Kminek zwyczajny posiada właściwości przeciwskurczowe oraz jest znany jako środek wiatropędny. Nasiona kminku zwyczajnego łagodzą układ trawienny, działając wprost na mięśnie jelit w celu złagodzenia kolki i skurczów żołądkowych jak również wszystkich typów wzdęć. Nasiona kminku zwyczajnego odświeżają oddech, poprawiają apetyt, łagodzą skurcze menstruacyjne. Nasiona kminku zwyczajnego posiadają również właściwości moczopędne, wykrztuślne oraz są środkiem odżywczym dla organizmu. Są często stosowane w lekarstwach na zapalenie oskrzeli oraz kaszlu, zwlaszcza w tych, które są przeznaczone dla dzieci. Kminek zwyczajny posiada reputację zwiększania produkcji mleka u matek karmiących. Rozcieńczony olejek kminku zwyczajnego jest używany jako skuteczny środek w przypadku świerzbu. Właściwości ściągające tego zioła znalazły zastosowanie w leczeniu biegunki, jak też są przydatne w leczeniu zapalenia gardła (płukanka sporządzona z nasion jest skuteczna w czasie problemów związanych z infekcjami gardła).
Zastosowanie w kuchni – Młode oraz świeże liście kminku zwyczajnego można dodawać do zup, duszonych mięs oraz sałatek. Starsze liście można gotować jak szpinak, ale należy być przygotowanym na mocniejszy, ostrzejszy smak, taki jaki mają nasiona tego zioła. Korzenie kminku zwyczajnego mogą być gotowane i podawane w ten sam sposób, w jaki jest gotowana i podawana marchewka lub pasternak. Nasiona kminku zwyczajnego znalazły szerokie zastosowanie w przyprawianiu chleba żytniego, ciast (są one dobrym substytutem dla nasion maku przy wypiekach ciast sporządzanych z różnego rodzaju nasion), herbatników, serów, omletów, makaronów, zup, sosów do sałatek, sosu jabłkowego, ryżu oraz owoców morza. Potrawy z takich warzyw jak: buraki, marchew, ziemniaki, zielony groszek, kalafior, ogórki, cebula, cukinia oraz pasternak wręcz potrzebują dodania nasion kminku zwyczajnego. Sałatka ze świeżej kapusty lub kapusta kiszona, a w rzeczywistości wszystkie kapustne potrawy, są niekompletne bez nasion kminku zwyczajnego. Jeśli nie lubimy zapachu gotującej się kapusty, należy umieścić 5ml (1 łyżeczka) nasion kminku zwyczajnego w muślinowym woreczku i gotować go razem z kapustą.
Olejki eteryczne uzyskiwane z nasion kminku zwyczajnego są używane na skalę przemysłową do nadania smaku korniszonom. Marynaty, konserwanty mięsne, wyroby słodkie, cukierki, lody oraz napoje alkoholowe (aquavit and kümmel) są przygotowywane z udziałem właśnie tego olejku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz