wtorek, 26 czerwca 2012

Szykuje się dobry sezon dla producentów jabłek .

Polecam artykuł na portalu spożywczym : http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/teksty/,71902.html

Zalety jabłek * :
Jak wiadomo, Polska jest krajem w którym jabłka je się i hoduje od lat. Są one niejako naszym narodowym owocem, często rosną nawet na dziko, są tanie i mamy ich szeroki wybór. Właśnie zaczyna się sezon na te smaczne owoce, przedstawiamy więc kilka powodów, dla których warto często po nie sięgać.
Jedną z zalet jabłka jest duża zawartość antyoksydantów w jego skórce. Dlatego zastanów się, zanim postanowisz obrać je z niej obrać. Wielu osobom przeszkadza smak czy sama obecność skórki od jabłka, jednak zawarte w niej składniki świetnie wpływają na nasze płuca i zwiększają ich odporność na zanieczyszczenia.
Ponadto według badań przeprowadzonych przez naukowców Uniwersytetu Londyńskiego, osoby, które zjadają co najmniej pięć jabłek w tygodniu mają statystycznie o wiele mniej problemów z płucami. Nie krępuj się więc przed wrzuceniem jabłka do torby i zjedzeniem go na drugie śniadanie. Zwłaszcza, że jabłko nie jest zbyt kaloryczne, jak na tak sycący owoc. Możesz to wykorzystać w kuchni ii spróbować zastąpić część masła lub innego tłuszczu niesłodzonym musem jabłkowym, podczas przyrządzenia niektórych wypieków.
Jego lepka konsystencja pomoże zastąpić Ci część tłuszczu, a naturalny cukier zawarty w samych owocach sprawi, że nie będziesz musiała dodawać aż tak wiele normalnego, niezdrowego tłuszczu. Ponad to mus jabłkowy nie zawiera cholersterolu, jest za to bogaty w niezbędny do prawidłowego funkcjonowania błonnik.
Warto pamiętać, że jabłko to nie tylko owoc i przyrządzany z niego mus. Z tego owocu wytwarza się także ocet jabłkowy, który może wzbogacić smak Twoich potraw. Poza tym, może on okazać się dla wielu osób remedium na łupież i łuszczącą się skórą głowy. Jeśli borykasz się z tymi problemami wmasuj w skórę swojej głowy kilka łyżek octu jabłkowego zaraz po umyciu włosów, zaczekaj ok. minuty, po czym go spłucz. Całkiem możliwa, że taka naturalna "odżywka" zadziała lepiej, niż niejeden chemiczny preparat.
Jabłka można używać także jako elementu maseczki, które wspaniale zadziała na Twoją skóre. Rozdrobnij w mikserze 1 jabłko z kilkunastoma białymi winogronami, łyżką soku z cytryny i odrobiną olejku aloesowego. Kiedy maseczka uzyska konsystencje gęstej papki, nałóż ją na twarz, szyję i dekolt i spłucz ciepła wodą po 15 minutach. Podczas pierwszego stosowania maseczki, należy jednak sprawdzić, czy któryś z jej składnik nie podrażnia Twojej skóry. Jeśli nie ma żadnych zaczerwienień, możesz ją śmiało stosować w przyszłości.
* http://www.figa.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz