W dokumencie tym muszą się znaleźć następujące informacje:
- cel powołania zakładowego zespołu ds. HACCP,
- upoważnienia dla zespołu wyznaczające zakres jego kompetencji,
- zobowiązania dla pracowników zakładu,
- imienne powołanie członków zespołu,
- określenie czasu, na jaki zespół został powołany.
- Zespół ds. HACCP
Na mocy zarządzenia powołano zespół ds. HACCP.
ZARZĄDZENIE DYREKTORA Z DNIA r. W SPRAWIE POWOŁANIA I FUNKCJONOWANIA ZESPOŁU HACCP
Niniejszym powołuję Zespół do spraw systemu HACCP, zwany dalej Zespołem HACCP w składzie:
1...................................... – Przewodnicząca Zespołu
2...................................... – Członek Zespołu
3...................................... – Członek Zespołu
Zarządzenie wchodzi w życie dnia r.
podpis ............................
Zespół jest odpowiedzialny za organizowanie i nadzorowanie prac związanych z opracowaniem, wdrożeniem i utrzymaniem systemu HACCP.
Zespół ds. systemu HACCP został przeszkolony z zakresu zasad GHP oraz zasad systemu HACCP.
Komunikacja z zespołem HACCP jest zapewniona poprzez organizowanie posiedzeń zespołu ds. HACCP celem omawiania wszelkich spraw związanych z systemem HACCP.
Na posiedzeniach zespołu HACCP należy zwracać uwagę na następujące zagadnienia istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa zdrowotnego produktów:
- niezgodności powstałe w CCP oraz związane z Dobrą Praktyką Produkcyjną/ Higieniczną;
- wprowadzanie nowych wyrobów;
- zmiany surowców i dodatków do produkcji;
- Zmiany w linii technologicznej;
- Zmiany w lokalizacji urządzeń, zezwoleniach, otoczeniu produkcyjnym;
- Zmiany w zakresie mycia i dezynfekcji;
- Zmiany w sposobie pakowania, przechowywania i dystrybucji wyrobów;
- Zmiany dotyczące kwalifikacji i odpowiedzialności personelu;
- Zmiany dotyczące przeznaczenia konsumenckiego wyrobów;
- Reklamacje;
- Zmiany w przepisach prawnych;
- Informacje dotyczące nowych zagrożeń istotnych dla bezpieczeństwa zdrowotnego produktu
- Inne.
Co w przypadku, gdy w firmie jedynymi pracownikami są właściciele (jest ich dwóch)?
OdpowiedzUsuń