Pracowniku, pamiętaj ! :
1. Przyłóż się do dbania o higienę.
2. Ręce mogą znaleźć się w różnych miejscach i mogą na nich zostać
przeniesione drobnoustroje i brud prosto do naszego pokarmu.
3. Myj i dezynfekuj ręce.
Jeśli ubranie robocze jest brudne to zanieczyszczenia z niego dostają się do
jedzenia. Noś schludne, jasne ubranie robocze bez kieszeni.
4. Biżuteria i obróbka żywności nie idą w parze.
5. Spożywanie pokarmów i zarzywanie tytoniu może odbywać się tylko w
miejscach do tego wyznaczonych.
6. Stanowisko pracy, przyrządy i pojemniki powinny być utrzymywane w jak
największej czystości przez cały dzień pracy, wtedy zmniejsza się ilość
drobnoustrojów.
7. Dbaj szczególnie o to aby zanieczyszczenia z surowych produktów nie
przedostały się do gotowanych lub już obrobionych produktów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz