wtorek, 10 kwietnia 2012

Okrycia ochronne.

Okrycie ochronne, które pracownicy dostają w miejscu pracy jest po to aby
uchronić żywność przed zanieczyszczeniem. Musi ono być odpowiednie do
rodzaju wykonywanej pracy i całkowicie zakrywać ubranie osobiste. Okrycie
głowy musi zakrywać całe włosy inaczej nie daje ono oczekiwanej ochrony.
Nigdy nie można wchodzić w okryciu wierzchnim oraz w butach używanych
na zewnątrz na miejsce pracy, ponieważ w ten sposób można wnieść
drobnoustroje i brud.
Zanim zajmie się stanowisko pracy należy zdjąć obuwie oraz okrycie
wierzchnie, które jest przechowywane w innym miejscu niż odzież robocza.
Należy zakładać czyste okrycia i obuwie ochronne na początku każdego
dnia pracy. Zazwyczaj oczekuje się noszenia jasnych spodni.
Powodem, dla którego wykonuje się te czynności w odpowiedniej kolejności,
jest duża ilość drobnoustrojów, która możę być ukryta w ludzkich włosach, a
oprócz tego włosy nieustannie wypadają. Dlatego też zawsze zaczyna się od
zakładania okrycia głowy a później zakłada się ubranie ochronne.
Ręce należy starannie myć mydłem w płynie i ciepłą wodą, ze zwróceniem
szczególnej uwagi na dokładne wyczyszczenie paznokci. Rękawiczki jeżeli już
były używane należy je myć i dezynfekować w taki sam sposób jak ręce.
Ostrzejsze reguły dotyczące higieny mogą być w zakładach gdzie są obrabiane
delikatniejsze produkty a prostsze reguły gdy pracuje się z zapakowanymi
towarami.

Kolejność postępowania :

1. Założyć czepek ochronny.
Okrycie głowy musi
zakrywać wszystkie włosy.

UWAGA ! W CZĘŚCI PRODUKCYJNEJ , NALEŻY NOSIĆ CZEPEK OCHRONNY!!!!

2.  Założyć fartuch
roboczy/okrycie ochronne i
obuwie robocze.
Fartuch- czysty w jasnym
kolorze bez kieszeni.

3. Dokładnie umyć i zdezynfekować
    ręce.Mycie rąk bez rękawiczek.



4. Założyć rękawiczki ochronne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz