sobota, 11 października 2014

Kiwi - najzdrowszy owoc świata!*

Chińczycy mówili o kiwi: gęsia jagoda. Nowozelandczycy nazwali je na cześć ptaka, którego upierzenie dziwnie przypominało włochatą skórkę owocu. Europejczycy, którzy smak kiwi poznali dopiero w połowie ubiegłego wieku, z miejsca okrzyknęli go owocem zdrowia. I nie ma w tym przesady. Owoc kiwi to prawdziwa bomba witaminowa.
Regularne spożywanie kiwi wzmacnia odporność, skraca czas leczenia infekcji, chroni przed depresją i nowotworami. A to dopiero początek! Poznajcie zdrowotne właściwości owocu kiwi.
1. Kiwi zapobiega przeziębieniu i grypie, wspomaga rekonwalescencję Wła­ści­wo­ści te kiwi za­wdzię­cza ude­rze­nio­wej dawce wi­ta­mi­ny C (za­wie­ra jej wię­cej niż po­ma­rań­cza). Już jeden owoc za­spo­ka­ja dzien­ne za­po­trze­bo­wa­nie na kwas askor­bi­no­wy u osoby do­ro­słej. Co ważne, nawet dłu­gie prze­cho­wy­wa­nie owocu (nawet do 9 mie­się­cy w temp. 0 stop­ni Cel­sju­sza) nie pro­wa­dzi do więk­szych strat tej wi­ta­mi­ny.
2. Kiwi wspomaga układ krążenia, przeciwdziała miażdżycy Gli­ko­zy­dy na­ser­co­we za­war­te w kiwi zwięk­sza­ją wy­daj­ność Serca, uspraw­nia­ją krą­że­nie, li­kwi­du­ją za­stój krwi. Potas, któ­re­go w kiwi jest tyle, co w ba­na­nach re­gu­lu­je rytm Serca i po­ma­ga ob­ni­żyć ci­śnie­nie. Wi­ta­mi­ny C i E zaś chro­ni przed miaż­dży­cą.
3. Kiwi chroni przed nowotworami An­ty­no­wo­two­ro­we wła­ści­wo­ści kiwi wy­ni­ka­ją z bo­gac­twa wi­ta­mi­ny E. Zwią­zek ten jest jed­nym z naj­waż­niej­szych prze­ciw­u­tle­nia­czy. Chro­ni ko­mór­ki przed dzia­ła­niem wol­nych rod­ni­ków, wspo­ma­ga re­ge­ne­ra­cje uszko­dzo­nych ko­mó­rek. Glu­ta­tion obec­ny w kiwi za­po­bie­ga mu­ta­cjom genów, które mogą za­po­cząt­ko­wać roz­wój cho­ro­by.
4. Kiwi pomaga w walce z cukrzycą Błon­nik za­war­ty w kiwi spo­wal­nia tempo wy­dzie­la­nia in­su­li­ny i chro­ni przed gwał­tow­nym spad­kiem po­zio­mu cukru we krwi.
5. Kiwi obniża poziom cholesterolu I znów jest to za­słu­ga błon­ni­ka. Ba­da­nia do­wio­dły, że spo­ży­cie 10 do 25 g błon­ni­ka dzien­nie ob­ni­ża po­ziom cho­le­ste­ro­lu o ok. 18 proc. Jeden owoc kiwi za­wie­ra ok. 2,1 g błon­ni­ka.
6. Kiwi wspomaga odchudzanie, reguluje procesy trawienia Owoc kiwi jest ni­sko­ka­lo­rycz­ny - za­wie­ra nie­wie­le ponad 50 kcal. Po­nad­to błon­nik, w tym za­war­ta w pest­kach kiwi pek­ty­na, ko­rzyst­nie wpły­wa na skład flory bak­te­ryj­nej ukła­du po­kar­mo­we­go, oczysz­cza or­ga­nizm z tok­syn, leczy bie­gun­ki i za­par­cia.
7. Kiwi może chronić przed depresją Ino­zy­tol, al­ko­hol cu­kro­wy obec­ny w kiwi może pomóc w le­cze­niu de­pre­sji. W owo­cach znaj­du­ją się rów­nież se­ro­to­ni­ny, tzw. hor­mo­ny szczę­ścia, które maja wła­ści­wo­ści an­ty­de­pre­syj­ne.
8. Kiwi wspomaga system nerwowy i pracę mózgu Dzię­ki obec­no­ści kwasu fo­lio­we­go kiwi przy­no­szą ulgę w wy­czer­pa­niu umy­sło­wym. Potas, któ­re­go w kiwi rów­nież nie bra­ku­je za­po­bie­ga uczu­ciu zmę­cze­nia, osła­bie­niu, apa­tii i nad­mier­nej sen­no­ści.
9. Kiwi chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD) Za­war­te w kiwi ka­ro­te­no­idy (m.​in. beta ka­ro­ten i lu­te­ina) a także an­ty­ok­sy­dan­ty i wi­ta­mi­ny E i C chro­nią przed zwy­rod­nie­niem cen­tral­nej czę­ści siat­ków­ki oka (od­po­wie­dzial­nej za ostre wi­dze­nie i od­róż­nia­nie ko­lo­rów).
10. Kiwi zapobiega osteoporozie Wapń i wi­ta­mi­na K obec­ne w kiwi po­ma­ga­ją za­cho­wać układ kost­ny w do­brej kon­dy­cji.
* artykuł z www.onet.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz