sobota, 11 października 2014
Kiwi - najzdrowszy owoc świata!*
Chińczycy mówili o kiwi: gęsia jagoda. Nowozelandczycy nazwali je na cześć ptaka, którego upierzenie dziwnie przypominało włochatą skórkę owocu. Europejczycy, którzy smak kiwi poznali dopiero w połowie ubiegłego wieku, z miejsca okrzyknęli go owocem zdrowia. I nie ma w tym przesady. Owoc kiwi to prawdziwa bomba witaminowa.
Regularne spożywanie kiwi wzmacnia odporność, skraca czas leczenia infekcji, chroni przed depresją i nowotworami. A to dopiero początek! Poznajcie zdrowotne właściwości owocu kiwi.
1. Kiwi zapobiega przeziębieniu i grypie, wspomaga rekonwalescencję
Właściwości te kiwi zawdzięcza uderzeniowej dawce witaminy C (zawiera jej więcej niż pomarańcza). Już jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy u osoby dorosłej. Co ważne, nawet długie przechowywanie owocu (nawet do 9 miesięcy w temp. 0 stopni Celsjusza) nie prowadzi do większych strat tej witaminy.
2. Kiwi wspomaga układ krążenia, przeciwdziała miażdżycy
Glikozydy nasercowe zawarte w kiwi zwiększają wydajność Serca, usprawniają krążenie, likwidują zastój krwi. Potas, którego w kiwi jest tyle, co w bananach reguluje rytm Serca i pomaga obniżyć ciśnienie. Witaminy C i E zaś chroni przed miażdżycą.
3. Kiwi chroni przed nowotworami
Antynowotworowe właściwości kiwi wynikają z bogactwa witaminy E. Związek ten jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy. Chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, wspomaga regeneracje uszkodzonych komórek. Glutation obecny w kiwi zapobiega mutacjom genów, które mogą zapoczątkować rozwój choroby.
4. Kiwi pomaga w walce z cukrzycą
Błonnik zawarty w kiwi spowalnia tempo wydzielania insuliny i chroni przed gwałtownym spadkiem poziomu cukru we krwi.
5. Kiwi obniża poziom cholesterolu
I znów jest to zasługa błonnika. Badania dowiodły, że spożycie 10 do 25 g błonnika dziennie obniża poziom cholesterolu o ok. 18 proc. Jeden owoc kiwi zawiera ok. 2,1 g błonnika.
6. Kiwi wspomaga odchudzanie, reguluje procesy trawienia
Owoc kiwi jest niskokaloryczny - zawiera niewiele ponad 50 kcal. Ponadto błonnik, w tym zawarta w pestkach kiwi pektyna, korzystnie wpływa na skład flory bakteryjnej układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn, leczy biegunki i zaparcia.
7. Kiwi może chronić przed depresją
Inozytol, alkohol cukrowy obecny w kiwi może pomóc w leczeniu depresji. W owocach znajdują się również serotoniny, tzw. hormony szczęścia, które maja właściwości antydepresyjne.
8. Kiwi wspomaga system nerwowy i pracę mózgu
Dzięki obecności kwasu foliowego kiwi przynoszą ulgę w wyczerpaniu umysłowym. Potas, którego w kiwi również nie brakuje zapobiega uczuciu zmęczenia, osłabieniu, apatii i nadmiernej senności.
9. Kiwi chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD)
Zawarte w kiwi karotenoidy (m.in. beta karoten i luteina) a także antyoksydanty i witaminy E i C chronią przed zwyrodnieniem centralnej części siatkówki oka (odpowiedzialnej za ostre widzenie i odróżnianie kolorów).
10. Kiwi zapobiega osteoporozie
Wapń i witamina K obecne w kiwi pomagają zachować układ kostny w dobrej kondycji.
* artykuł z www.onet.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz