sobota, 13 lutego 2016

Imbir...właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze imbiru - dlaczego imbir jest zdrowy?
Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substancje mają lecznicze właściwości. Dzięki nim imbir m.in.:
Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak. www.poradnikzdrowie.pl
Herbata z majerankiem i imbirem
Składniki:
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
wrzątkiem zalewamy majeranek imbir, przykrywamy zostawiamy na 15 minut, po tym czasie przecedzamy, dodajemy miód oraz sok z cytryny.
Syrop z marchewki i imbiru na kaszel
Musicie kupić pół kilograma świeżych marchewek, miód (wystarczą 4 łyżki) oraz świeży imbir (dwie łyżeczki). Potnijcie marchewkę na małe kawałeczki, a następnie zagotujcie na średnim ogniu. Kiedy woda będzie wrzała, to dodajcie do niej imbir. Miękką marchewkę oraz imbir zmiksujcie w blenderze i wzbogaćcie miodem. Dzięki takiemu "przecierowi" z pewnością pozbędziecie się kaszlu i zalegającej wydzieliny. Prosto, szybko i naturalnie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz