środa, 7 maja 2014
SZPARAGI - SEZON W PEŁNI, SAME ZALETY!*
Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają sporo białka. Mogą być składnikiem zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem. A może warto sięgnąć po szparagi, ze względu na ich właściwości?
Szparagi to źródło wielu witamin i błonnika, ponadto są niskokaloryczne.... Największą ich zaletą jest to, że są niskokaloryczne, a przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Są cennym źródłem witamin C, K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. W zielonych szparagach jest dość dużo witaminy A. Szparagi są warzywami delikatnymi i lekkostrawnymi – nie obciążają nerek ani wątroby. Ze względu na swój charakterystyczny kształt, są uważane za naturalne afrodyzjaki.
Zdrowotne właściwości szparagów:
Szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych,
szparagi, dzięki zawartości błonnika, poprawiają pracę układu pokarmowego,
szparagami mogą się objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu,
szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne, dlatego w dietach oczyszczających, np. diecie cytrusowej, zaleca się picie wody,
szparagi zawierają związki purynowe, których nie powinny zażywać osoby z dną moczanową i dolegliwościami nerek.
* atrykuł ze strony ''portalabczdrowie.pl''
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz