niedziela, 16 lutego 2014

Ciasto z marchewki.

Bardzo dobry sposób, aby podać dzieciom marchewkę w innej, ciekawej formie :) Przepis : •marchew (nieobrana) - 0,5 kg •cukier trzcinowy - 25 dag •olej roślinny - 3/4 szklanki •mąka pszenna - 20 dag •jajka - 3 sztuki •soda oczyszczona - 1 i troszkę łyżeczki •cynamon - 1 łyżeczka świeżo startego •płatki migdałowe - 2 łyżki + trochę do ozdoby •cukier puder Do miski przesypujemy przesianą przez sitko mąkę. Dodajemy do tego sodę, cynamon, cukier. Wbijamy jajka i dolewamy olej. Mieszamy całość na gładką masę. Marchewki należy obrać, umyć i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Mieszając ciasto dodajemy startą marchew i płatki migdałów. Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy. Należy ją wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik powinien byc już rozgrzany do temperatury 190 stopni Celcjusza. Pieczemy ciasto marchewkowe 60 minut na środkowej półce. Przed wyjęciem sprawdzamy czy nie jest zbyt mokre w środku. Po całkowitym ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałów. Sprawdziłam, ciasto jest pyszne !

1 komentarz:

  1. Mmmmm, brzmi pysznie... Kopiuję przepis i mam nadzieję, że mój syn - warzywno-owocowy niejadek, się skusi :)

    OdpowiedzUsuń