niedziela, 16 lutego 2014

Ciasto z buraków.

Kolejny świetny pomysł, aby podać dzieciom buraki * Przepis : •380 g ugotowanych i obranych wcześniej buraków •300 ml oleju o neutralnym zapachu •5 większych jajek •280 g mąki pszennej + 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta soli •100 g ciemnego kakao •380 g drobnego cukru + 1 łyżka cukru z wanilią •skórka otarta z jednej pomarańczy ( wcześniej wyparzonej, wyszorowanej szczoteczką i osuszanej) •garść miękkich suszonych moreli pokrojonych w kostkę (to dodałam od siebie) •cudowna aksamitna polewa : •180 g gorzkiej czekolady o zawartości 50 % - 60 % kakao •100 ml śmietany kremówki •1 łyżka cukru z wanilią •1 łyżka oleju •ew. coś do dekoracji na wierzch, u mnie płatki kokosowe Obrane buraki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, następnie zblendować. Do buraczków dodawać małym strumieniem olej i miksować już zwykłym mikserem, po skończeniu oleju wbijać po kolei jajka i dalej miksować. W drugiej misce dokładnie wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, oba cukry, sól, pod koniec dodać otartą skórkę z pomarańczy i pokrojone morele. Wszystkie składniki suche i mokre połączyć ze sobą za pomocą łyżki. Dobrze wymieszane ciasto wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą keksówki (u mnie dł 34 cm), wyrównać powierzchnię. Piec w 150 stopniach z termoobiegiem (lub w 175 stopniach góra - dół) przez 75 minut, na 20 minut przed końcem przykryć górę papierem, aby za bardzo się nie spiekła. Gotowe zostawić 15 minut w wyłączonym, otwartym piekarniku, później wystawić i całkowicie ostudzić. Przygotować polewę : czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do szklanej miski, śmietanę wlać do garnuszka, wsypać cukier z wanilią i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Od razu wlać do miski z kawałkami czekolady i energicznie rozprowadzać, jak powstanie jednolita masa dolać małym strumieniem olej i dalej mieszać. Gotową polewą obficie posmarować całe ostudzone ciasto (polewa jest dość gęsta i zrobiłam to za pomocą łyżki, wyszło ekstra). * przepis ze strony ''www.smaker.pl''

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz