niedziela, 14 października 2012

Dynia - zalety.


Dynia ma dużo cennych witamin i minerałów, sporo beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy C, witamin z grupy B, czyli B1, B2, B6, PP, kwas foliowy, nikotynowy, pantotenowy, fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Zawiera pektyny, które usuwają z organizmu związki toksyczne i regulują pracę jelit. Poza tym dynia wzmacnia system odpornościowy i:
- jest bezpieczna – słabo wiąże azotany z ziemi, nie trzeba specjalnie jeździć po nią do gospodarstw ekologicznych;
- nie zawiera tłuszczu, czyli nie jest kaloryczna, ale ma za to sporo właściwości odżywczych. Jest lekkostrawna, więc mogą jeść ją osoby, które mają bardzo wrażliwe żołądki;
- nasiona dyni, czyli pestki, mają właściwości lecznicze. Stosuje się je przeciw pasożytom przewodu pokarmowego u dzieci. Zawarta w nich kukurbitacyna przenika przez ciała pasożytów i poraża ich układ nerwowy. W przeciwieństwie do innych środków (np. chemicznych) jest przy tym nieszkodliwa. Nie przenika przez przewód pokarmowy człowieka i nie drażni śluzówki. Jedzenie pestek dyni daje również dobre efekty u dzieci, które moczą się mimowolnie. Jest też ważna informacja dla mamy i taty: pestki dyni zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu, pomagają przy opryszczce, wrzodach żołądka. Zawierają około 40 procent tłuszczu, białko, lecytynę, żelazo, wapń, dużo cynku (dobrze wpływa na włosy, skórę, paznokcie i przyspiesza gojenie się ran);
- ma działanie afrodyzjakalne – zawiera tokoferol, który zwany jest również witaminą płodności;
- zapobiega wymiotom – miąższ z dyni mogą stosować przy mdłościach przyszłe mamy*

* artykuł ze strony ''www.babyonline.pl''



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz