Dlaczego warto jeść ryby?*
Rzadko goszczą na naszych stołach. A szkoda! Ryby mają mnóstwo zalet: dbają o serce, wzmacniają odporność , a także odchudzają.
Moc zalet
Ryby to jedne z najcenniejszych pokarmów, jakie dała nam natura.
* Wzmacniają serce. Są najbogatszym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega
* Dbają o linię. Porcja (150 g) dorsza pieczonego ma zaledwie 110 kcal, to prawie cztery razy mniej niż porcja pieczonej szynki wieprzowej. Co więcej, dostarcza ona tyle jodu, ile potrzebujesz każdego dnia. Ten zaś przyspiesza przemianę materii. Jeśli walczysz z nadwagą, możesz jeść tłuste ryby morskie. Zawarte w nich tłuszcze hamują apetyt, wspomagając odchudzanie.
* Opóźniają starzenie się. Pieczone w folii, gotowane lub duszone są lekkostrawne, mają sporo łatwo przyswajalnego białka oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A (poprawia kondycję skóry), D (wzmacnia kości i zęby) oraz E (usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki). Dlatego ryby warto podawać osobom w podeszłym wieku.
* Koją nerwy. Chude ryby słodkowodne zwiększają poziom serotoniny (hormonu szczęścia), działają antydepresyjnie. Mają też witaminy z grupy B (wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację). Po ryby sięgaj więc częściej jesienią i zimą, gdy dopada cię chandra.
Okiem cenzora
Nie wszyscy jednak mogą delektować się rybami.
* Są silnymi alergenami. Uczulenia może wywołać zarówno zjedzenie ryby, jak i sam jej zapach. Najlepiej nie podawać ich alergikom oraz dzieciom poniżej 3. roku życia. Można je wprowadzać stopniowo do diety mam karmiących piersią i do menu dzieci, uważnie obserwując ich reakcje.
* Mają dużo soli , zwłaszcza wędzone, marynowane i solone. Zwiększa ona ryzyko nadciśnienia i udarów. Zdrowsze są ryby świeże lub mrożone. Możesz przyrządzić je z odrobiną soli.
* artykuł ze strony www.polki.pl /odżywianie
JEDZMY RYBY !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz