niedziela, 22 czerwca 2014

Szparagi - wady i zalety.

Zaletą szparagów jest to, że są niskokaloryczne – mają tylko 18 kcal w 100 g, są przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Trzeba jedynie uważać z kalorycznymi dodatkami – masłem, śmietaną. Szparagi są cennym źródłem witamin C, K oraz z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. W zielonych pędach dodatkowo znajduje się witamina A. Zdrowotnych zalet szparagów jest więcej: zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych, a dzięki dużej zawartości błonnika poprawiają pracę układu pokarmowego;bez obaw mogą się nimi objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu;są łagodnie przeczyszczające i moczopędne, dlatego w dietach oczyszczających zaleca się picie wody pozostałej po ugotowaniu szparagów.Uwaga! Szparagi zawierają związki purynowe, których powinny wystrzegać się osoby z dną moczanową i dolegliwościami nerek. Jednak jadamy je tak rzadko i w niewielkich ilościach, że nikomu nie powinny zaszkodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz