sobota, 19 sierpnia 2017

Zasady zdrowego odżywiania dzieci

1.Staraj się dążyć do regularnych posiłków.
2.Nie pospieszaj podczas jedzenia, pozwól dziecku dokładnie przerzuć pokarm.
3.Nie zmuszaj do jedzenia, niech samo decyduje o tym, ile chce zjeść.
4.Podawaj do picia lekkie ziołowe herbatki i kompoty bez cukru zamiast soków z kartonów, wody mineralnej, czarnej i zielonej herbaty.
5.Nie podawaj napojów w trakcie posiłku, rozcieńcza to soki trawienne i wpływa na pogorszenie trawienia.
6.Kupuj produkty bez konserwantów i sztucznych barwników.
7.Unikaj surowych produktów, szczególnie w zimnych porach roku.
8.Zawsze podawaj ciepłe śniadanie.
9.Gotuj zgodnie z porami roku. W każdej porze roku należy jeść to, co jest dostępne w danym obszarze klimatycznym.
10.Wyklucz sztuczne słodziki.
11.Nie zastępuj mięsa gotowymi produktami z soi. Wartościowe produkty sojowe to: miso, sos sojowy Tamari lub Shoyu, tofu.
12.Nie używaj mrożonek, ponieważ są pozbawione życiowej energii pokarmu.
13.Nie używaj mikrofalówki.
14.Wprowadź pełne ziarna zbóż: ryż naturalny (brązowy), kaszę jaglaną, orkisz, jęczmień i owies bezłuskowy, kaszę gryczaną, amarantus i quinoa.
15.Zamień mąkę białą na mąkę razową (na początku mieszaj mąki w różnych proporcjach).
16.Zamień sól białą na sól nierafinowaną, czyli nieoczyszczoną (bogatą w składniki mineralne i pierwiastki śladowe).
17.Zamień biały cukier rafinowany, na nierafinowany cukier trzcinowy, a jeszcze lepiej na słód ryżowy i jęczmienny, syrop buraczany, kukurydziany i klonowy.
18.Zamień olej rafinowany, na oliwy i oleje z tłoczone na zimno.
19.Nie podawaj dziecku produktów przetworzonych przemysłowo: homogenizowanych, pasteryzowanych w wysokiej temperaturze, instant (czyli rozpuszczalnych bez konieczności gotowania), genetycznie zmodyfikowanych, napromieniowanych i głęboko mrożonych.
20.Stosuj naturalne przyprawy i zioła, zamiast gotowych przypraw typu vegeta, warzywko (zawierają glutaminian sodu).
*Dominika Adamczyk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz