sobota, 17 października 2015

Tajemnicze właściwości 4 owoców

1. Opuncja figowa - hamuje uczucie głodu
Opuncja figowa to owoc tego kaktusa hamuje uczucie głodu, zmniejsza wchłanianie tłuszczu i ma działanie odtruwające. W Meksyku, gdzie opuncja ta jest uprawiana, znajduje zastosowanie w okładaniu ran, leczeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych i obniżaniu poziomu glukozy we krwi u chorujących na cukrzycę. Owoce można jeść na surowo, w przetworach, przygotowywać z nich sok, są też składnikiem herbat. Wyciąg z nich znajduje się w preparatach wspomagających odchudzanie.
2. Grejpfrut - pobudza spalanie tłuszczów
Grejpfrut oprócz tego, że jest orzeźwiającym owocem bogatym w witaminy i minerały, ma również właściwości odchudzające. Pobudza spalanie tłuszczów, usprawnia przemianę materii, a dzięki zawartości pektyn poprawia pracę jelit, reguluje gospodarkę węglowodanową i tłuszczową oraz pomaga usunąć toksyny. Zaletą grejpfruta jest też to, że ma niski indeks glikemiczny – po jego zjedzeniu cukier jest stopniowo uwalniany, co zapobiega napadom głodu.
3. Papaja - pomaga usunąć toksyny
Papaja swoje działanie odchudzające zawdzięcza papainie. To enzym, który poprawia proces trawienia, przyśpiesza spalanie białek i tkanki tłuszczowej. Wspomaga również oczyszczanie organizmu z toksyn. Papaja dzięki korzystnemu działaniu na układ pokarmowy pomoże też przy wzdęciach, zaparciach czy nadkwasocie.
4. Ananas - usprawnia trawienie
Zawarty w nim enzym bromelina (bromelaina) rozkłada białko, a więc usprawnia trawienie. Dodatkowo rewelacyjnie sprawdza się przy problemach z cellulitem, ponieważ bromelina leczy proces zapalny, a dzięki temu pomaga usuwać tkankę cellulitową. W ananasie jest też sporo błonnika, który reguluje pracę jelit. Dobroczynne działanie (i mniej kalorii) mają świeże owoce, a nie te z puszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz