środa, 9 września 2015

Sezon na winogrona.

W winogronach jest aż 81 proc. wody i stąd tak wspaniale gaszą pragnienie. Jest w nich tez sporo potasu, który wzmacnia mięśnie twarzy, a więc wygładza zmarszczki i zapobiega obwisaniu podbródka. Reguluje również pracę serca i układu krwionośnego.
W winogronach są też inne ważne dla naszego organizmu pierwiastki: fosfor, (budulec kości, zębów; poprawia też pracę mózgu dostarczając mu energii), wapń, magnez, chlor. Te ostatnie korzystnie wpływają a system nerwowy.
Nic więc dziwnego, że winogrona zawsze zalecano chorym na serce i nerwusom. W winogronach znajdujemy też sporo witaminy A (korzystnie wpływającej na oczy) oraz witamin z grupy B, także łagodzących stres.
Winogrona powinno się jeść ze skórką i pestkami. Zawierają one bowiem bardzo cenny olej, który obniża poziom cholesterolu we krwi i działa podobno antynowotworowo, więc może warto go kupić i używać tylko na surowo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz