sobota, 26 września 2015

Najczęściej zadawane pytania dotyczące rozporządzenia "sklepikowego"

W związku z licznymi zapytaniami do rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach publikujemy najczęściej zadawane pytania:
1.Czy jest okres przejściowy dla ajentów sklepików i szkolnych stołówek na dostosowanie do wymogów rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach?. Odpowiedź: Rozporządzenie, do którego wydania został zobligowany Minister Zdrowia weszło w życie, podobnie jak ustawa, dnia 1 września 2015 r., ustawodawca nie przewidział bowiem okresu przejściowego zarówno w przypadku samej ustawy, jak i rozporządzenia. Kwestie te leżą poza zakresem kompetencji Ministra Zdrowia.
2.Gdzie można znaleźć przedmiotowe rozporządzenie? Odpowiedź: Rozporządzenie dostępne jest pod adresem: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2015/1256/1
3.Jakich placówek dotyczy ww. rozporządzenie? Odpowiedź: Rozporządzenie dotyczy przedszkoli, innych form wychowania przedszkolnego, szkół, z wyłączeniem szkół dla dorosłych, a także placówek systemu oświaty, o których mowa w art. 2 pkt 3,5 i 7 z ustawy z dnia 7 września 1991r o systemie oświaty ( Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz 2572, z późn. zm.) tj.:1) szkół:a) podstawowych, w tym: specjalnych, integracyjnych, z oddziałami integracyjnymi i sportowymi, sportowych i mistrzostwa sportowego,
b) gimnazjów, w tym: specjalnych, integracyjnych, dwujęzycznych, z oddziałami integracyjnymi, dwujęzycznymi, sportowymi i przysposabiającymi do pracy, sportowe i mistrzostwa sportowego,
c) ponadgimnazjalnych, w tym: specjalnych, integracyjnych, dwujęzycznych, z oddziałami integracyjnymi, dwujęzycznymi i sportowymi, sportowe, mistrzostwa sportowego, rolnicze i leśne,
d) artystycznych;
2) placówek oświatowo-wychowawczych, w tym szkolne schroniska młodzieżowe, umożliwiające rozwijanie zainteresowań i uzdolnień oraz korzystanie z różnych form wypoczynku i organizacji czasu wolnego;
3) placówki zapewniające opiekę i wychowanie uczniom w okresie pobierania nauki poza miejscem stałego zamieszkania.
4.Jaka jest wysokość kary za nieprzestrzeganie ww. aktu prawnego? Odpowiedź: Osoby nie stosujące się do rozporządzenia podlegają karze pieniężnej w wysokości do 5000zł, nie mniej niż 1000zł.
5.Kto jest odpowiedzialny za kontrolę? Odpowiedź: Kontrole przeprowadza inspekcja sanitarna.
6.Czy kanapki i tosty mogą być podawane na ciepło? Odpowiedź: Kanapki i tosty mogą być podawane na ciepło, jeżeli produkty wykorzystane do ich przygotowania spełniają wymogi rozporządzenia.
7.Czy można sprzedawać napoje? Odpowiedź: Płyny dopuszczone do sprzedaży to: soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, woda mineralna nisko i średniozmineralizowana, woda źródlana, woda stołowa, a także herbata, napary owocowe oraz kawa zbożowa.
8.Czy dozwolone jest słodzenie stewią i ksylitolem? Odpowiedź: Zgodnie z przedmiotowym rozporządzeniem nie możemy używać substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008 tj.:E 420 Sorbitole E 421 Mannitol E 950 Acesulfam K E 951 Aspartam E 952 Cyklaminiany E 953 Izomalt E 954 Sacharyny E 955 Sukraloza E 957 Taumatyna E 959 Neohesperydyna DC E 960 Glikozydy stewiolowe E 961 Neotam E 962 Sól aspartamu i acesulfamu E 964 Syrop poliglucitolowy E 965 Maltitole E 966 Laktitol E 967 Ksylitol E 968 Erytrytol E 969 Adwantam
9.Czy można sprzedawać kanapki z białych kajzerek? Odpowiedź: Nie mogą być sprzedawane kanapki z „białych" kajzerek. W myśl rozporządzenia kanapki mogą być przygotowywane z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego: żytniego, pszennego, mieszanego lub pieczywa bezglutenowego
10.Czy można sprzedawać kawę naturalną w automatach? Odpowiedź: W automatach może być sprzedawana:
1) herbata, w tym z: owocami, mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, czyli napojem: sojowym, ryżowym, owsianym, kukurydzianym, gryczanym, orzechowym lub migdałowym,
2) napary owocowe z naturalnym aromatem, w tym z owocami,
3) kawa zbożowa, w tym z: mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, czyli napojem: sojowym, ryżowym, owsianym, kukurydzianym, gryczanym, orzechowym lub migdałowym. Należy pamiętać, że ww. napoje można dosłodzić wyłącznie naturalnym miodem pszczelim.
11.Czy można słodzić kompot? Odpowiedź: Zgodnie z wymogami zawartymi w przedmiotowym rozporządzeniu – kompot owocowy bez dodatku cukrów i substancji słodzących.
12.Czy można używać małych ilości soli? Odpowiedź: W grupach produktów żywnościowych wymienionych w rozporządzeniu, dla których zdefiniowano kryterium „bez dodatku soli" – dosalanie jest zabronione. Nie rekomenduje się dosalania potraw (po procesie przygotowania posiłku), z uwagi na obecność sodu w naturalnych, nieprzetworzonych produktach.
W procesie przygotowywania posiłków (wszystkich) rekomendowane jest używanie soli sodowo-potasowej. W żywieniu zbiorowym należy uwzględnić, że dzienne spożycie soli powinno wynosić nie więcej niż 5 g. Do przygotowywania posiłków i w procesie po przygotowaniu dozwolone jest używanie ziół lub przypraw świeżych lub suszonych bez dodatku soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz