niedziela, 19 lipca 2015

Cykoria - zalety :)

Właściwości odżywcze
Cykoria jest niskokaloryczna – 100 g tego warzywa to tylko 17 kcal – dlatego jest składnikiem diet odchudzających. Zawiera witaminy (A, B, B1, B2, C, E i K) oraz składniki mineralne (potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, mangan, beta-karoten, kwas foliowy, niacynę, błonnik, białko, węglowodany, kwas szczawiowy i kwas nikotynowy).
Właściwości zdrowotne
Cykoria ma wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości odżywczych:
oczyszcza organizm z toksyn
wzmacnia odporność organizmu
chroni przed infekcjami i przeziębieniami
usprawnia metabolizm
poprawia trawienie i stymuluje wydzielanie żółci
pobudza wydzielanie soków żołądkowych
zmniejsza wchłanianie tłuszczów
obniża poziom cholesterolu i normuje poziom cukru w krwi
jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki
likwiduje i zmniejsza uczucie wzdęcia
wspomaga leczenie bezsenności
zapobiega zmarszczkom
wzmacnia włosy i paznokcie
łagodzi podrażnienia skóry
zwiększa wydzielanie mleka u matek karmiących
Cykoria to wciąż niezbyt popularne warzywo w Polsce, a szkoda, gdyż ma wiele walorów odżywczych. I leczy!
To roślina dwuletnia należąca do gatunku astrowatych i rodziny liściastych. Ma duży mięsisty spichrzowy korzeń i rozetę bardzo kruchych liści, o różnych odmianach kolorystycznych, zawierających bardzo korzystną dla zdrowia goryczkę.
W Polsce można kupić cykorię w okresie od listopada do kwietnia. Należy zwrócić uwagę na to, czy jest świeża. Co o tym świadczy? Powinna być twarda, o ściśle zwiniętych listkach, bez brązowego odcienia. Najlepiej wybierać te okazy, które mają mniejsze główki (będą bardziej soczyste). Świeżą cykorię możemy przechowywać w lodówce przez 5 dni, a przed przyrządzaniem należy ją dokładnie umyć i osuszyć.
Lekarstwo na wiele schorzeń. Już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie wykorzystywali cykorię do produkcji win, syropów, toników oczyszczających organizm i wspomagających trawienie. Leczniczo stosowano ją w niewydolności wątroby, żółtaczce, zatwardzeniu, leczeniu opryszczki i problemów skórnych. Mimo to pierwsze uprawy tego warzywa pojawiły się dopiero pod koniec XIX wieku w Belgii, skąd trafiły do Francji, Włoch, Anglii, Hiszpanii, Szwajcarii i Niemiec, a potem i na nasze stoły.
W Polsce cykoria wciąż nie jest popularna, jednak warto ją upowszechniać choćby ze względu na jej walory odżywcze i właściwości lecznicze. Jest warzywem wspomagającym nasze zdrowie i mającym rewelacyjny wpływ na urodę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz