sobota, 30 listopada 2013

Zalety brukselki.

Brukselka to popularna nazwa kapusty warzywnej. Jest to jedna z jej odmian, która powstała prawdopodobnie przez skrzyżowanie znanej nam kapusty głowiastej i jarmużu, czyli również należącej do tej rodziny rośliny, która znana jest od Starożytności. Tej krzyżówki dokonano w Belgii, stąd też jej zwyczajowa nazwa. Dlaczego warto jeść brukselkę? Bo jest ona niezmiernie bogata w witaminy i pierwiastki. Wyliczanie ich, trochę czasu by zajęło, więc skupimy się tylko na tych najważniejszych. Witaminy to między innymi: E, K, B1, B5 i B6. Z pierwiastków należy wymienić miedź, żelazo, cynk i fosfor. To jednak nie jedyne składniki, które nasza brukselka zawiera. Otóż jest ona bogata w kwas foliowy. Ten składnik najbardziej przydaje się kobietom w ciąży. Jest im wręcz niezbędny. Ostatnim składnikiem, który warty jest wymienienia jest błonnik. Nie trzeba chyba wspominać o tym, że najbardziej przydaje się on w odchudzaniu. Największym problemem w przypadku brukselki jest smak. Specyficzna gorycz wielu odrzuca od jedzenia tego warzywa. Jak widać powyżej nie jest to dobry pomysł. Szczególnie menu dziecka powinno uwzględniać brukselkę. Co zrobić, aby pozbyć się tego smaku? Różne są koncepcje na ten temat. Jedni proponują w czasie gotowania brukselki kilka razy zmieniać wodę. Dużo prostszym rozwiązaniem wydaje się być dosypanie cukru lub cynamonu do wody. Na koniec parę informacji negatywnych, jeśli można tak powiedzieć. Po pierwsze, nie należy jeść brukselki jeśli macie problemy z jelitami. To warzywo może wzdymać. Po drugie nie powinno się również podawać go z produktami, które są bogate w jod. Mowa tutaj głównie o rybach i owocach morza. Poza tym w zasadzie nie ma żadnych przeciwwskazań. Brukselkę najczęściej je się w postaci zup, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją na przykład piec, czy stosować w sałatkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz