niedziela, 9 czerwca 2013

Sezon na truskawki - zalety truskawek*

Słodki zapach, kuszący wygląd, wspaniały smak oraz gwarancja zdrowia - to zalety truskawek. Te czerwone owoce mają więcej witaminy C niż cytrusy. Chronią przed anemią, odtruwają i wzmacniają organizm.


Działają antynowotworowo, poprawiają humor, a nawet zwalczają bezsenność! Lista zalet truskawek jest bardzo długa. Mają więcej witaminy C niż cytryny i grejpfruty. Dzięki nim dostarczamy naszemu organizmowi witaminy: A, B1, B2 oraz kwas foliowy i błonnik. Uzupełniamy ponadto niedobory makro- i mikroelementów.
Truskawki to źródło wapnia i fosforu (które wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni), a także żelaza (niezbędnego w procesie krwiotwórczym) oraz magnezu, manganu, cynku i miedzi (które regulują pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy i paznokcie). W truskawkach znajdują się pektyny oczyszczające jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływające na naturalną florę bakteryjną. Mało tego, dzięki przyspieszeniu procesu spalania tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające.

 
* artykuł ze strony ''www.doz.pl''

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz