niedziela, 12 maja 2013

Dlaczego warto jeść MROŻONKI?

Zdaniem ekspertów mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych. Dlatego warto jeść mrożonki - są zdrowe, wartościowe, zawsze pod ręką! I możemy się nimi rozkoszować o każdej porze roku. Wystarczy sięgnąć do lodówki.
A A A
Sklepowe zamrażarki pełne są mrożonych warzyw i owoców oraz potraw przygotowanych na ich bazie. Czasem jednak mamy wątpliwości, czy są one rzeczywiście godne uwagi. Okazuje się, że jak najbardziej. Według ekspertów ds. żywienia, mrożonki poddane procesowi zamrażania w kilka godzin od zebrania plonów, zachowują wysoką zawartość składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Są więc szczególnie godne polecenia zwłaszcza wtedy, gdy zależy nam na wartościowym i urozmaiconym odżywianiu. Mrożone warzywa i owoce, właściwie przechowywane i rozmrażane, swoje zalety ujawniają  szczególnie zimą i wiosną. Wówczas mogą zachowywać nawet więcej wartości odżywczych niż świeże,  dostępne na sklepowych półkach. Jeśli jesteś bardzo zajęta, dużo uczysz się, pracujesz, masz mało czasu, a chcesz się zdrowo  odżywiać, mrożonki są nieocenione. Dzięki temu, że są oczyszczone i pozbawione wszelkich niepotrzebnych elementów, skracają czas przygotowania posiłku i są relatywnie tanie. Zawarte w nich składniki mineralne biorą udział m.in. w regulowaniu krążenia. Stanowią także materiał budulcowy kości i tkanek, wchodzą w skład insuliny oraz hemoglobiny odpowiedzialnej za przenoszenie tlenu.
Jak wybrać w sklepie dobre MROŻONKI?
Jak wybrać w sklepie dobre MROŻONKI?
Mrożonki - zasady prawidłowego ROZMRAŻANIA żywności
Mrożonki - zasady prawidłowego ROZMRAŻANIA żywności
MROŻENIE - zdrowy sposób przechowywania żywności
MROŻENIE - zdrowy sposób przechowywania żywności

Fakty i mity dotyczące mrożonek

Mit 1

Mrożone warzywa i owoce mają mniejszą wartość odżywczą niż świeże surowce.

Fakt

Właściwie zamrożone, przechowywane i rozmrażane mają wartość odżywczą porównywalną do świeżych surowców. Późną zimą i wiosną mogą pod tym względem nawet przewyższać świeżą żywność.

Mit 2

Suplementy witaminowo-mineralne mogą zastąpić warzywa i owoce w okresie zimowo-wiosennym.

Fakt

Mrożonki dostarczają wielu potrzebnych składników. Części z nich nie znajdziemy w suplementach dostępnych pod postacią preparatów witaminowo-mineralnych.

Mit 3

Mrożenie powoduje, że warzywa i owoce tracą cenne witaminy i składniki mineralne.

Fakt

Zamrażanie tylko w niewielki sposób zmienia ich wartość odżywczą. Blanszowanie, czyli sparzenie owoców i warzyw przed zamrożeniem, powoduje wprawdzie stratę zawartości witaminy C (15 do 20%), jednak niezależnie od tych strat warzywa i owoce mrożone bezpośrednio po ich zebraniu zachowują wysoką wartość odżywczą, porównywalną do świeżych odpowiedników. Należy mieć na uwadze, że zbiór warzyw i owoców, ich sortowanie, transport i dostawa do sklepu zajmują zwykle kilka dni, a w tym czasie również dochodzi do strat witaminy C, ocenianych na 15% dziennie (źródło IŻiŻ).
    Polacy spożywają aż pięciokrotnie mniej warzyw i owoców mrożonych niż mieszkańcy innych krajów Unii Europejskiej. Zdaniem ekspertów jest to przede wszystkim efekt niewielkiej wiedzy na temat mrożonek, a także wielu mitów, które pokutują w naszym społeczeństwie.
    Badania przeprowadzone w lutym 2007 roku, pokazują, że 12% naszego społeczeństwa stanowią te osoby, które deklarują, iż w ostatnim roku używały mrożonych warzyw lub owoców częściej niż w poprzednich latach. Z drugiej zaś strony połowa społeczeństwa (52%) pozostała przy swoich wcześniejszych zwyczajach i używa mrożonek tak samo często jak poprzednio. Wśród osób, które deklarują zmiany, co trzeci Polak (34%) twierdzi, że z wykorzystaniem mrożonych warzyw i owoców można przygotować potrawy tak samo smaczne jak te ze świeżych produktów. Identycznie jak w zeszłym roku, 38% badanych uważa, że mrożenie jest procesem, który nie obniża wartości odżywczej warzyw i owoców.
     

    Zalety mrożonek

    • Świeżość i wartość odżywcza. Mrożonki są produkowane w kilka godzin od momentu zebrania owoców i warzyw. To dlatego są bogate w składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy, nie zawierają konserwantów.
    • Cena. Podczas przygotowania produktu do mrożenia usuwane są wszystkie elementy zbędne, dlatego konsument płaci jedynie za wartościowe owoce i warzywa. W przypadku świeżych warzyw i owoców w trakcie obierania i czyszczenia traci się nawet 40% ich masy. Co więcej, ceny mrożonek są stabilne i nie zależą od sezonu.
    • Wygoda. Mrożonki sprzedawane w sklepach zostały już obrane, umyte i podzielone na porcje. To dlatego przy wykorzystaniu mrożonych warzyw i owoców czas przygotowania posiłku skraca się o 40-80%.
    • Dostępność. Mrożonki dostępne są przez cały rok, a więc i wtedy, gdy na rynku brakuje świeżych owoców i warzyw. W sezonie zimowo - wiosennym stanowią uzupełnienie posiłków.

    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/dlaczego-warto-jesc-mrozonki_34887.html
    Zdaniem ekspertów mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych. Dlatego warto jeść mrożonki - są zdrowe, wartościowe, zawsze pod ręką! I możemy się nimi rozkoszować o każdej porze roku. Wystarczy sięgnąć do lodówki.
    A A A
    Sklepowe zamrażarki pełne są mrożonych warzyw i owoców oraz potraw przygotowanych na ich bazie. Czasem jednak mamy wątpliwości, czy są one rzeczywiście godne uwagi. Okazuje się, że jak najbardziej. Według ekspertów ds. żywienia, mrożonki poddane procesowi zamrażania w kilka godzin od zebrania plonów, zachowują wysoką zawartość składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Są więc szczególnie godne polecenia zwłaszcza wtedy, gdy zależy nam na wartościowym i urozmaiconym odżywianiu. Mrożone warzywa i owoce, właściwie przechowywane i rozmrażane, swoje zalety ujawniają  szczególnie zimą i wiosną. Wówczas mogą zachowywać nawet więcej wartości odżywczych niż świeże,  dostępne na sklepowych półkach. Jeśli jesteś bardzo zajęta, dużo uczysz się, pracujesz, masz mało czasu, a chcesz się zdrowo  odżywiać, mrożonki są nieocenione. Dzięki temu, że są oczyszczone i pozbawione wszelkich niepotrzebnych elementów, skracają czas przygotowania posiłku i są relatywnie tanie. Zawarte w nich składniki mineralne biorą udział m.in. w regulowaniu krążenia. Stanowią także materiał budulcowy kości i tkanek, wchodzą w skład insuliny oraz hemoglobiny odpowiedzialnej za przenoszenie tlenu.
    Jak wybrać w sklepie dobre MROŻONKI?
    Jak wybrać w sklepie dobre MROŻONKI?
    Mrożonki - zasady prawidłowego ROZMRAŻANIA żywności
    Mrożonki - zasady prawidłowego ROZMRAŻANIA żywności
    MROŻENIE - zdrowy sposób przechowywania żywności
    MROŻENIE - zdrowy sposób przechowywania żywności

    Fakty i mity dotyczące mrożonek

    Mit 1

    Mrożone warzywa i owoce mają mniejszą wartość odżywczą niż świeże surowce.

    Fakt

    Właściwie zamrożone, przechowywane i rozmrażane mają wartość odżywczą porównywalną do świeżych surowców. Późną zimą i wiosną mogą pod tym względem nawet przewyższać świeżą żywność.

    Mit 2

    Suplementy witaminowo-mineralne mogą zastąpić warzywa i owoce w okresie zimowo-wiosennym.

    Fakt

    Mrożonki dostarczają wielu potrzebnych składników. Części z nich nie znajdziemy w suplementach dostępnych pod postacią preparatów witaminowo-mineralnych.

    Mit 3

    Mrożenie powoduje, że warzywa i owoce tracą cenne witaminy i składniki mineralne.

    Fakt

    Zamrażanie tylko w niewielki sposób zmienia ich wartość odżywczą. Blanszowanie, czyli sparzenie owoców i warzyw przed zamrożeniem, powoduje wprawdzie stratę zawartości witaminy C (15 do 20%), jednak niezależnie od tych strat warzywa i owoce mrożone bezpośrednio po ich zebraniu zachowują wysoką wartość odżywczą, porównywalną do świeżych odpowiedników. Należy mieć na uwadze, że zbiór warzyw i owoców, ich sortowanie, transport i dostawa do sklepu zajmują zwykle kilka dni, a w tym czasie również dochodzi do strat witaminy C, ocenianych na 15% dziennie (źródło IŻiŻ).
      Polacy spożywają aż pięciokrotnie mniej warzyw i owoców mrożonych niż mieszkańcy innych krajów Unii Europejskiej. Zdaniem ekspertów jest to przede wszystkim efekt niewielkiej wiedzy na temat mrożonek, a także wielu mitów, które pokutują w naszym społeczeństwie.
      Badania przeprowadzone w lutym 2007 roku, pokazują, że 12% naszego społeczeństwa stanowią te osoby, które deklarują, iż w ostatnim roku używały mrożonych warzyw lub owoców częściej niż w poprzednich latach. Z drugiej zaś strony połowa społeczeństwa (52%) pozostała przy swoich wcześniejszych zwyczajach i używa mrożonek tak samo często jak poprzednio. Wśród osób, które deklarują zmiany, co trzeci Polak (34%) twierdzi, że z wykorzystaniem mrożonych warzyw i owoców można przygotować potrawy tak samo smaczne jak te ze świeżych produktów. Identycznie jak w zeszłym roku, 38% badanych uważa, że mrożenie jest procesem, który nie obniża wartości odżywczej warzyw i owoców.
       

      Zalety mrożonek

      • Świeżość i wartość odżywcza. Mrożonki są produkowane w kilka godzin od momentu zebrania owoców i warzyw. To dlatego są bogate w składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy, nie zawierają konserwantów.
      • Cena. Podczas przygotowania produktu do mrożenia usuwane są wszystkie elementy zbędne, dlatego konsument płaci jedynie za wartościowe owoce i warzywa. W przypadku świeżych warzyw i owoców w trakcie obierania i czyszczenia traci się nawet 40% ich masy. Co więcej, ceny mrożonek są stabilne i nie zależą od sezonu.
      • Wygoda. Mrożonki sprzedawane w sklepach zostały już obrane, umyte i podzielone na porcje. To dlatego przy wykorzystaniu mrożonych warzyw i owoców czas przygotowania posiłku skraca się o 40-80%.
      • Dostępność. Mrożonki dostępne są przez cały rok, a więc i wtedy, gdy na rynku brakuje świeżych owoców i warzyw. W sezonie zimowo - wiosennym stanowią uzupełnienie posiłków.

      http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/dlaczego-warto-jesc-mrozonki_34887.html
      Zdaniem ekspertów mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych. Dlatego warto jeść mrożonki - są zdrowe, wartościowe, zawsze pod ręką! I możemy się nimi rozkoszować o każdej porze roku. Wystarczy sięgnąć do lodówki.
      A A A
      Sklepowe zamrażarki pełne są mrożonych warzyw i owoców oraz potraw przygotowanych na ich bazie. Czasem jednak mamy wątpliwości, czy są one rzeczywiście godne uwagi. Okazuje się, że jak najbardziej. Według ekspertów ds. żywienia, mrożonki poddane procesowi zamrażania w kilka godzin od zebrania plonów, zachowują wysoką zawartość składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Są więc szczególnie godne polecenia zwłaszcza wtedy, gdy zależy nam na wartościowym i urozmaiconym odżywianiu. Mrożone warzywa i owoce, właściwie przechowywane i rozmrażane, swoje zalety ujawniają  szczególnie zimą i wiosną. Wówczas mogą zachowywać nawet więcej wartości odżywczych niż świeże,  dostępne na sklepowych półkach. Jeśli jesteś bardzo zajęta, dużo uczysz się, pracujesz, masz mało czasu, a chcesz się zdrowo  odżywiać, mrożonki są nieocenione. Dzięki temu, że są oczyszczone i pozbawione wszelkich niepotrzebnych elementów, skracają czas przygotowania posiłku i są relatywnie tanie. Zawarte w nich składniki mineralne biorą udział m.in. w regulowaniu krążenia. Stanowią także materiał budulcowy kości i tkanek, wchodzą w skład insuliny oraz hemoglobiny odpowiedzialnej za przenoszenie tlenu.
      Jak wybrać w sklepie dobre MROŻONKI?
      Jak wybrać w sklepie dobre MROŻONKI?
      Mrożonki - zasady prawidłowego ROZMRAŻANIA żywności
      Mrożonki - zasady prawidłowego ROZMRAŻANIA żywności
      MROŻENIE - zdrowy sposób przechowywania żywności
      MROŻENIE - zdrowy sposób przechowywania żywności

      Fakty i mity dotyczące mrożonek

      Mit 1

      Mrożone warzywa i owoce mają mniejszą wartość odżywczą niż świeże surowce.

      Fakt

      Właściwie zamrożone, przechowywane i rozmrażane mają wartość odżywczą porównywalną do świeżych surowców. Późną zimą i wiosną mogą pod tym względem nawet przewyższać świeżą żywność.

      Mit 2

      Suplementy witaminowo-mineralne mogą zastąpić warzywa i owoce w okresie zimowo-wiosennym.

      Fakt

      Mrożonki dostarczają wielu potrzebnych składników. Części z nich nie znajdziemy w suplementach dostępnych pod postacią preparatów witaminowo-mineralnych.

      Mit 3

      Mrożenie powoduje, że warzywa i owoce tracą cenne witaminy i składniki mineralne.

      Fakt

      Zamrażanie tylko w niewielki sposób zmienia ich wartość odżywczą. Blanszowanie, czyli sparzenie owoców i warzyw przed zamrożeniem, powoduje wprawdzie stratę zawartości witaminy C (15 do 20%), jednak niezależnie od tych strat warzywa i owoce mrożone bezpośrednio po ich zebraniu zachowują wysoką wartość odżywczą, porównywalną do świeżych odpowiedników. Należy mieć na uwadze, że zbiór warzyw i owoców, ich sortowanie, transport i dostawa do sklepu zajmują zwykle kilka dni, a w tym czasie również dochodzi do strat witaminy C, ocenianych na 15% dziennie (źródło IŻiŻ).
        Polacy spożywają aż pięciokrotnie mniej warzyw i owoców mrożonych niż mieszkańcy innych krajów Unii Europejskiej. Zdaniem ekspertów jest to przede wszystkim efekt niewielkiej wiedzy na temat mrożonek, a także wielu mitów, które pokutują w naszym społeczeństwie.
        Badania przeprowadzone w lutym 2007 roku, pokazują, że 12% naszego społeczeństwa stanowią te osoby, które deklarują, iż w ostatnim roku używały mrożonych warzyw lub owoców częściej niż w poprzednich latach. Z drugiej zaś strony połowa społeczeństwa (52%) pozostała przy swoich wcześniejszych zwyczajach i używa mrożonek tak samo często jak poprzednio. Wśród osób, które deklarują zmiany, co trzeci Polak (34%) twierdzi, że z wykorzystaniem mrożonych warzyw i owoców można przygotować potrawy tak samo smaczne jak te ze świeżych produktów. Identycznie jak w zeszłym roku, 38% badanych uważa, że mrożenie jest procesem, który nie obniża wartości odżywczej warzyw i owoców.
         

        Zalety mrożonek

        • Świeżość i wartość odżywcza. Mrożonki są produkowane w kilka godzin od momentu zebrania owoców i warzyw. To dlatego są bogate w składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy, nie zawierają konserwantów.
        • Cena. Podczas przygotowania produktu do mrożenia usuwane są wszystkie elementy zbędne, dlatego konsument płaci jedynie za wartościowe owoce i warzywa. W przypadku świeżych warzyw i owoców w trakcie obierania i czyszczenia traci się nawet 40% ich masy. Co więcej, ceny mrożonek są stabilne i nie zależą od sezonu.
        • Wygoda. Mrożonki sprzedawane w sklepach zostały już obrane, umyte i podzielone na porcje. To dlatego przy wykorzystaniu mrożonych warzyw i owoców czas przygotowania posiłku skraca się o 40-80%.
        • Dostępność. Mrożonki dostępne są przez cały rok, a więc i wtedy, gdy na rynku brakuje świeżych owoców i warzyw. W sezonie zimowo - wiosennym stanowią uzupełnienie posiłków.

        http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/dlaczego-warto-jesc-mrozonki_34887.html
        Zdaniem ekspertów mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych. Dlatego warto jeść mrożonki - są zdrowe, wartościowe, zawsze pod ręką! I możemy się nimi rozkoszować o każdej porze roku. Wystarczy sięgnąć do lodówki.

        http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/dlaczego-warto-jesc-mrozonki_34887.html
        Zdaniem ekspertów mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych. Dlatego warto jeść mrożonki - są zdrowe, wartościowe, zawsze pod ręką! I możemy się nimi rozkoszować o każdej porze roku. Wystarczy sięgnąć do lodówki.

        http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/dlaczego-warto-jesc-mrozonki_34887.html
        Zdaniem ekspertów mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych. Dlatego warto jeść mrożonki - są zdrowe, wartościowe, zawsze pod ręką! I możemy się nimi rozkoszować o każdej porze roku. Wystarczy sięgnąć do lodówki.
        A A A
        Sklepowe zamrażarki pełne są mrożonych warzyw i owoców oraz potraw przygotowanych na ich bazie. Czasem jednak mamy wątpliwości, czy są one rzeczywiście godne uwagi. Okazuje się, że jak najbardziej. Według ekspertów ds. żywienia, mrożonki poddane procesowi zamrażania w kilka godzin od zebrania plonów, zachowują wysoką zawartość składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Są więc szczególnie godne polecenia zwłaszcza wtedy, gdy zależy nam na wartościowym i urozmaiconym odżywianiu. Mrożone warzywa i owoce, właściwie przechowywane i rozmrażane, swoje zalety ujawniają  szczególnie zimą i wiosną. Wówczas mogą zachowywać nawet więcej wartości odżywczych niż świeże,  dostępne na sklepowych półkach. Jeśli jesteś bardzo zajęta, dużo uczysz się, pracujesz, masz mało czasu, a chcesz się zdrowo  odżywiać, mrożonki są nieocenione. Dzięki temu, że są oczyszczone i pozbawione wszelkich niepotrzebnych elementów, skracają czas przygotowania posiłku i są relatywnie tanie. Zawarte w nich składniki mineralne biorą udział m.in. w regulowaniu krążenia. Stanowią także materiał budulcowy kości i tkanek, wchodzą w skład insuliny oraz hemoglobiny odpowiedzialnej za przenoszenie tlenu.
        Jak wybrać w sklepie dobre MROŻONKI?
        Jak wybrać w sklepie dobre MROŻONKI?
        Mrożonki - zasady prawidłowego ROZMRAŻANIA żywności
        Mrożonki - zasady prawidłowego ROZMRAŻANIA żywności
        MROŻENIE - zdrowy sposób przechowywania żywności
        MROŻENIE - zdrowy sposób przechowywania żywności

        Fakty i mity dotyczące mrożonek

        Mit 1

        Mrożone warzywa i owoce mają mniejszą wartość odżywczą niż świeże surowce.

        Fakt

        Właściwie zamrożone, przechowywane i rozmrażane mają wartość odżywczą porównywalną do świeżych surowców. Późną zimą i wiosną mogą pod tym względem nawet przewyższać świeżą żywność.

        Mit 2

        Suplementy witaminowo-mineralne mogą zastąpić warzywa i owoce w okresie zimowo-wiosennym.

        Fakt

        Mrożonki dostarczają wielu potrzebnych składników. Części z nich nie znajdziemy w suplementach dostępnych pod postacią preparatów witaminowo-mineralnych.

        Mit 3

        Mrożenie powoduje, że warzywa i owoce tracą cenne witaminy i składniki mineralne.

        Fakt

        Zamrażanie tylko w niewielki sposób zmienia ich wartość odżywczą. Blanszowanie, czyli sparzenie owoców i warzyw przed zamrożeniem, powoduje wprawdzie stratę zawartości witaminy C (15 do 20%), jednak niezależnie od tych strat warzywa i owoce mrożone bezpośrednio po ich zebraniu zachowują wysoką wartość odżywczą, porównywalną do świeżych odpowiedników. Należy mieć na uwadze, że zbiór warzyw i owoców, ich sortowanie, transport i dostawa do sklepu zajmują zwykle kilka dni, a w tym czasie również dochodzi do strat witaminy C, ocenianych na 15% dziennie (źródło IŻiŻ).
          Polacy spożywają aż pięciokrotnie mniej warzyw i owoców mrożonych niż mieszkańcy innych krajów Unii Europejskiej. Zdaniem ekspertów jest to przede wszystkim efekt niewielkiej wiedzy na temat mrożonek, a także wielu mitów, które pokutują w naszym społeczeństwie.
          Badania przeprowadzone w lutym 2007 roku, pokazują, że 12% naszego społeczeństwa stanowią te osoby, które deklarują, iż w ostatnim roku używały mrożonych warzyw lub owoców częściej niż w poprzednich latach. Z drugiej zaś strony połowa społeczeństwa (52%) pozostała przy swoich wcześniejszych zwyczajach i używa mrożonek tak samo często jak poprzednio. Wśród osób, które deklarują zmiany, co trzeci Polak (34%) twierdzi, że z wykorzystaniem mrożonych warzyw i owoców można przygotować potrawy tak samo smaczne jak te ze świeżych produktów. Identycznie jak w zeszłym roku, 38% badanych uważa, że mrożenie jest procesem, który nie obniża wartości odżywczej warzyw i owoców.
           

          Zalety mrożonek

          • Świeżość i wartość odżywcza. Mrożonki są produkowane w kilka godzin od momentu zebrania owoców i warzyw. To dlatego są bogate w składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy, nie zawierają konserwantów.
          • Cena. Podczas przygotowania produktu do mrożenia usuwane są wszystkie elementy zbędne, dlatego konsument płaci jedynie za wartościowe owoce i warzywa. W przypadku świeżych warzyw i owoców w trakcie obierania i czyszczenia traci się nawet 40% ich masy. Co więcej, ceny mrożonek są stabilne i nie zależą od sezonu.
          • Wygoda. Mrożonki sprzedawane w sklepach zostały już obrane, umyte i podzielone na porcje. To dlatego przy wykorzystaniu mrożonych warzyw i owoców czas przygotowania posiłku skraca się o 40-80%.
          • Dostępność. Mrożonki dostępne są przez cały rok, a więc i wtedy, gdy na rynku brakuje świeżych owoców i warzyw. W sezonie zimowo - wiosennym stanowią uzupełnienie posiłków.

          http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/dlaczego-warto-jesc-mrozonki_34887.html
          Opinie na temat mrożonek są podzielone. Jedni upatrują w nich cennego źródła witamin, mikro- i makroelementów. Inni twierdzą, że ich wartość odżywcza jest znikoma. Kto ma rację?

          Wiele osób dbających o zdrowie stara się urozmaicać spożywane posiłki. Wiadomo, im większa różnorodność, tym większe szanse na dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników.

          Wartość odżywcza mrożonek jest wysoka. Ogromną zaletą jest również łatwość ich przygotowania (pozbawione są pestek, szypułek, itp.), a także brak środków konserwującychoraz chemicznych dodatków.

          Jeśli warzywa lub owoce zostaną zamrożone bezpośrednio po zbiorze, ich wartość witaminowa może być wyższa niż nieumiejętnie przechowywanych świeżych produktów!

          To, ile witamin uda się zachować zależy od użytej w trakcie produkcji temperatury, a także warunków transportu i ich późniejszego przechowywania. Kupując mrożonki należy zwróć uwagę na to, czy produkt jest głęboko zmrożony, a na opakowaniu nie znajduje się żaden wyciek.

          Produkt raz rozmrożony nie nadaje się do ponownego zamrożenia. Jeśli mrożonki przeznaczone są do spożycia bez obróbki termicznej (najczęściej są  to owoce, np. jagody, maliny), należy je rozmrażać w temperaturze pokojowej, bez dostępu powietrza do produktu.

          Brak komentarzy:

          Prześlij komentarz